Menu
milllane1
milllane3
milllane2

Mill lane, BURWELL, CAMBRIDGESHIRE, 2010

Our client Simon bought this site in the village he grew up in; it’s next to the vicarage and in a conservation area, and is walled on all sides with local clunch stone.  The volume is broken down into two parts, connected by a glazed room that houses the kitchen. One side is an oak-clad, clay tiled house with a stone chimney, the other a smaller black-boarded annex and garage. This was a true self-build, with Simon putting many hours into the build to achieve his goal, all the while working, having babies, and somehow remaining on track.
The house sits behind the church, and is in a conservation area. Opposite the site is a small wooded area, in what used to be a quarry taking out the local clunch stone.   Mill Lane has a rural quality, unpaved with no footpaths and bounded in part with hedges, with some working yards behind walls. The materials and form of the building connect the house to this context, sitting in a lane, beside the church, and opposite the quarry. As well as reducing the scale of the building, the separate parts allowed Simon and Mitra to live in the finished annex, whilst building the main house.

 

photography: Matt Smith

milllane4
milllane8
milllane5
milllane6
milllane7