Menu
ubcmain

University Boat Club, Ely, 2013

University Of Cambridge

Located on the Ouse in sight of Ely cathedral, the Boat Club contains boat storage in a robust stone base, with naturally ventilated training and function rooms on the upper floors. Sustainable and built to last, the building continues a long tradition of riverside University buildings and is appropriate to its rural setting.

The design was developed with environmental engineers Max Fordham, who modelled the upper level training spaces.  The building is to be used for intensive training for the boat race teams which increases in intensity towards the summer; unwanted heat and humidity control within a low-energy building is therefore a challenge. The spaces have an optimum temperature and humidity level, with thermal comfort in the summer aided by increased ventilation rates. The tall spaces and openable side-vents achieve the desired conditions, with the insulated vents being closed in the winter.

ubc1
ubc2
ubc3
ubc4

ubc5

ubcend